onsdag 25 november 2015

Jobb och sällskap

Har nu haft mina första riktiga arbetsdagar. Jobbade med sjukgymnasterna vilka alla är ganska nya. Idag enskilt med några, vilket vi ska fortsätta med, och så planerade vi in lite workshops och gemensam träning efter patient arbetet. Patient mängden är nu tillbaka till den vanliga ungefär, ca 50 patienter, från att efter jordbävningen ha haft nästan 200. Rehabcentret fungerar förvånansvärt bra, välordnat och schemalagt. Så på rehabcentret är problemet ffa att så mycket personal är så oerfaren. De stora problemen börjar när patienterna ska hem med denna extremt otillgängliga miljö. Anpassade bilar verkar det inte vara tal om eftersom de flesta inte har råd att ha bil, men en del anpassat sina motorcyklar med extrahjul. När de inte kan gå hem direkt finns det en utslussnings del här, uppbyggt av läkare utan gränser, där de kan bo tills de har hittat någonstans att bo. Finns tydligen några anpassade hus i Kathmandu dit en del flyttar.
Centret


Musikterapi varje tisdag eftermiddag. 
Fick i helgen lära mej att helgen här är ungefär halva fredagen och lördagen. I söndags såg jag barn gå till skolan och fick då reda på att söndagen är veckans första dag. Man lär sig hela tiden.
Nu har en annan kvinna från centret checkat in här hos Lok, Kate. Mycket trevligt med sällskap. Hon är från Kanada och har bott här 5 månader förra året och känner till stan väl. Så idag ut och tog en öl för första gången på My small kitchen tvärs över gatan. Hög tid och trevligt. Träffade bl a mannen som jobbade på banken och som växlade mina pengar första dan.  Imorgon ska vi gå ut och äta på nån indisk restaurang som hon brukade gå på när hon bodde här.
My small kitchen, som inte var så litet som det ser ut utanifrån
Bensin krisen fortsätter och jag går fram och tillbaka till jobbet varje dag, 4 km varje håll. Helt okej avstånd men ordentligt trångt på vägen, enda highway i landet, och rejält dammigt och avgasigt. Funderar på att skaffa munskydd som många har. Man får verkligen se upp var man sätter fötterna och hålla koll på trafiken.

Extremt snedbelastad buss
Teställe mitt emot mitt kaffeställe på vägen hem
Galet trångt på vägen och man får gå på höger sida om lastbilen
Samma här, handlar om cm mellan bussarna och lastbilarna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar