tisdag 22 december 2015

Top of the world


Framför Annapurna South
Tillbaka i Pokhara efter en fantastisk 4-dagars vandring i Annapurna området. Gick från Naya Pul, Gorepani, upp till Poon hill, vidare till Ghandruk och tillbaka till Naya Pul. Helt fantastiskt och har gått bra, trots mycket trappor. Har aldrig sett så mycket trappor. Men stavar är bra!!!  Upp till drygt 3200 m med oslagbara vyer över berg som är 6000-8000 meter höga.
Gick själv med en guide, Agasta, och det fungerade hur bra som helst. Stigarna gick genom små byar och Rhododendronskogar, via odlingsterasser och över små floder och bäckar. Det var emellanåt så brant att även trapporna gick i serpentinslingor. Jorden verkar väldigt bördig och det växer grönsaker överallt. Rododendronskogarna måste vara helt otroligt när de blommar, i mars/april. 
Folk bor överallt i dessa sluttningar, åsnor, hästar och människor går upp och ner för trappor och stigar med allt som ska transporteras åt ena eller andra hållet. Det byggs en hel del hotell och lodger, trots att turismen är otrolig skral nu efter jordbävningen och med bensinkrisen som pågår. De flesta restauranger och guest house är i stort sett tomma på gäster, så passa på!! De behöver turister.
Dag 1 åkte vi buss från Kathmandu. Den var rätt försenad så vi hann bara gå 1.5 timme innan det blev mörkt. Så dagen efter började vi kl 7 och gick uppför och uppför och uppför till ca 2800, från ca 1100 m tror jag. Tog det lugnt och det gick bra. Fick första glimten av den snöklädda Annapurna South toppen på förmiddagen. Bra födelsedagspresent. På eftermiddagen kom dimman, eller vi gick i molnet, och vi såg inte mycket. Kom fram redan vid 15-tiden och satt sen runt elden i ett oljefat inne och drack varm rom.
Dag 3 gick vi upp kl 5 och upp och såg soluppgången på Poon hill. Kallt, men klart och fantastiskt. Framför oss låg dessa magnifika berg, Annapurna South, Mount Fishtail m fl. Sen ner och åt frukost och iväg vid 8.30 upp på nästa topp på drygt 3200 m och full vy igen. Gick längs åsen på det berget ett tag i gammal urskog och sen började gå nerför. Vissa delar längre ner var som regnskog med urgamla, stora Rhododendronträd.
Stannade lite tidigare än planerat då vi gått förbi ett par där tjejen inte mådde bra. Hjälpte dom en bit, men sen tyckte hon att det var så jobbigt att de försenade oss så mycket. Vi gick vidare men det kändes inte bra. Hon skulle aldrig orka hela vägen och det började bli sent. Efter en del dividerande stannade vi på ett ställe och Agasta och en till gick tillbaka för att hjälpa dom ner. De behövde inte gå så långt för hon hade blivit nerburen av ett gäng nepaleser och vi övertalade dom att stanna och vila en natt. Hade en riktigt mysig kväll där vid elden i oljefatet som verkligen värmde upp rummet och den varma romen kroppen. Hade lite DVD filmer och vi satt och titta på film, Annapurna ( en trecking film) och Seven years in Tibet. Härligt. Sen dan efter så gick vi tillbaka neråt till Naya Pul och tog bussen till Pokhara. Detta var en kort treck här, men tillräcklig tycker jag, behöver inte gå i 3 veckor som många gör. Sista middagen med Agasta med den vanliga maten här Dalmat, ris, liner med grönsaker och ibland kyckling till. Och till drack vi varm Roxy, eller Aila, det hemmagjorda brännvinet. Gott!!   
(svårt att välja bilder så det blev många)
Mycket serpentinvägar är det
En av alla hängbroar vi gick över


Första glimten av Annapurna South

Födelsedagspresenten, 

Åsnor och hästar klar de branta trapporna

..och vattenbufflarna

Rhododendron urskogen

Agasta framför en Rhododendron stam
Soluppgång från Poon hill

SÅ vackert!!!
Annapurna South

Kallt och frost på träden

Många bergshästar 
Mycket trappor var det




Svårt att få nog av utsikten
Mt Fishtail






....

Otroliga isformationer

                           
Rhododenderonskogen
Vårt film-kväll lodge

Kvällen vår tjock dimma, men morgonen...

Man fick hålla sig undan för åsnorna

Otroliga odlingterrasser överallt

Sista glimten av Annapurna


1 kommentar:

  1. Hej Inka ! Träffade Anna och fick adressen och nu har jag legat och läst allt från Nepal 😊. Spännande och fantastiska biler! Allt gott ! Kram Mia

    SvaraRadera